Υπογραφές και πράσινο φως από το Eurogroup για το δεύτερο δάνειο στην Ελλάδα

Το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν, την ώρα που το Eurogroup έδινε κατ’ αρχήν το πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας.

Σε

δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε πως το ελληνικό Κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο έχουν υιοθετήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ ορισμένοι εφαρμοστικοί νόμοι που εκκρεμούν, θα ολοκληρωθούν σύντομα… Οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν τώρα την ολοκλήρωση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους, του PSI, προκειμένου να εγκρίνουν οριστικά το νέο δανειακό πρόγραμμα, ύψους 130 δισ. ευρώ.

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα, είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση (…) του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι όροι του είναι ελκυστικοί για τους ιδιώτες ομολογιούχους και θα επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η τελική έγκριση θα δοθεί στις 9 Μαρτίου σε τηλεδιάσκεψη, ανάλογα με το ποσοστό των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο για το νέο πρόγραμμα, που υπέγραψαν ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Ρεν, το προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον προεδρο του Eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, τις πέντε πρώτες συμβάσεις, ύψους 93 δισ. ευρώ από τα συνολικά 130 δισ. ευρώ, για:

- Την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

- Τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

- Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)

- Την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής

-Το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα, που συνιστά ένα απο τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Π. Θωμόπουλος.

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας

Keywords
Τυχαία Θέματα