Ύφεση 4,4% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2012

Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4,4%, έναντι 2,8 της προηγούμενης εκτίμησης στην Ελλάδα προβλέπει για φέτος η Κομισιόν στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «η αβεβαιότητα

σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει». Ο Όλι Ρεν σημείωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις εισαγωγές λόγω της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης.

Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι εφέτος θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα 0,5%, ο οποίος οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Όσον αφορά την ευρωζώνη η Κομισιόν προβλέπει ήπια ύφεση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συρρίκνωση 0,3% της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 0,5% στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, μετά από το περσινό 1,4%. Η διαφορά είναι ότι τώρα ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ αναμένει συρρίκνωση το 2012 για τις οικονομίες του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ολλανδίας και της Σλοβενίας.
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν κατά 0,6% και 0,4%, αντίστοιχα.

Η Ιταλία εκτιμάται ότι έχει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3%, η Ισπανία κατά 1% και η Πορτογαλία κατά 3,3%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί σε 2,1% το 2012 έναντι 2,7% το 2011 και ο μέσος πληθωρισμός στην ΕΕ θα μειωθεί σε 2,3% έναντι 3,1%, αντιστοίχως.

Μεταξύ των οικονομιών εκτός Ευρωζώνης, η Βρετανία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,6% και η Πολωνία κατά 2,5% καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών μελών. Η Ουγγαρία, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει στήριξη από το ΔΝΤ αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση κατά 0,1%

Keywords
Τυχαία Θέματα