Βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος υπόσχονται οι Ευρωπαίοι εταίροι

Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, δήλωσαν οι πρόεδροι της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Χέρμαν βαν

Ρομπάι σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την πρόσφατη ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και την απόφαση να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι αναμένεται από τις ελληνικές αρχές αποφασιστική δέσμευση για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επισήμανε παράλληλα ότι το δεύτερο πρόγραμμα διαμορφώνεται με την αξιόπιστη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με βάση την έκθεση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης αναφορικά με το δημόσιο χρέος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωζώνης.

Επανέλαβε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πρωτοφανή προσπάθεια και πως ποτέ κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η εθνική αυτή προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους.

«Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε το σεβασμό». Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η ελάφρυνση του χρέους, το βάρος του οποίου είναι δυσβάσταχτο και πρέπει να μειωθεί, «για να ανασάνουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα