Βάζουν όρια οι τράπεζες, «ασανσέρ» από 40% έως 60% το ελληνικό «κούρεμα»

Οι μεγάλες τράπεζες, μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), επισημαίνουν ότι υπάρχουν «όρια» στο ύψος των απωλειών που μπορούν να αποδεχθούν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.

Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, «ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος

του IIF, Τσαρλς Νταλάρα. Πρόσθεσε μάλιστα πως «μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια».

Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε πως οι διαπραγματευτές της ΕΕ και των τραπεζών «είναι σχετικά κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ΕΕ «προτιμά ξεκάθαρα μια εθελοντική προσέγγιση» (δηλαδή την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο περαιτέρω «κούρεμα»).

Πηγή προσκείμενη στις σχετικές διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ΕΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» της τάξης του 60%, αλλά τα πιστωτικά ιδρύματα για την ώρα επιμένουν στην προσφορά τους για «κούρεμα» μέχρι 40%. «Πιθανόν η κατάληξη να είναι κάπου στη μέση» πρόσθεσε η διπλωματική πηγή. Διαπραγματευτής μεγάλης γαλλικής τράπεζας δήλωσε από την πλευρά του πως «ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα».

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιούργκεν Τριτίν, υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων, δήλωσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά στο 50%-60% το ύψος της περικοπής του ελληνικού χρέους. Έπειτα από ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής που είχε ο ίδιος και άλλοι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ερωτηθείς εάν η κυρία Μέρκελ προσδιόρισε το ύψος της σχεδιαζόμενης περικοπής του ελληνικού χρέους, απάντησε: «Πάνω από 50% και κάτω από 60%».

Keywords
Τυχαία Θέματα