Το Ιράν αρνήθηκε να παραδώσει πετρέλαιο στην Ελλάδα – Διαψεύδουν τα ΕΛΠΕ

Σε κατηγορηματική διάψευση της είδησης, ότι το Ιράν αρνήθηκε να παραδώσει πετρέλαιο στην Ελλάδα προέβησαν τα ΕΛΠΕ.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι το καθεστώς της Τεχεράνης αρνήθηκες να εφοδιάσει δεξαμενόπλοιο με 500 χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου

τα οποία σχεδιαζόταν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Η είδηση αναμεταδόθηκε από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters  το οποίο εκτίμησε ότι πρόκειται για αντίποινα του Ιράν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει να προμηθεύεται ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου του 2012.

Κανένα από τα δύο πρακτορεία ειδήσεων δεν προσδιορίζουν την ημερομηνία που υποτίθεται ότι συνέβη το περιστατικό, ούτε το όνομα του πλοίου το οποίο αρνήθηκαν να φορτώσουν οι Ιρανοί.
Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις σχεδόν δύο μηνών, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, αναβάλλοντας όμως, μετά από πιέσεις της Ελλάδας, την έναρξη εφαρμογής του μέτρου για την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια σε μια προσπάθεια να βρεθεί και εναλλακτική λύση για την απώλεια του ιρανικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η κάλυψη των ελληνικών αναγκών σε πετρέλαιο από το Ιράν έχει περιοριστεί στο 20% περίπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα