Το CERN ρίχνει φως στο «σωματίδιο του Θεού»

Εν αναμονή των ανακοινώσεων.

Η επιστημονική – και όχι μόνο κοινότητα -  έχει στραμμένα τα βλέμματα στις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει τις επόμενες ώρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) καθώς αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του πολυπόθητου «σωματιδίου του Θεού», που φέρεται να απαντάει σε βασικές ερωτήσεις για τη δημιουργία του σύμπαντος.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters οι επιστήμονες του CERN ανακάλυψαν ένα σωματίδιο,

το οποίο θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζονίου Χιγκς», ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας.

Παράλληλα ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος του δύο ερευνητικών ομάδων του CERN κοντά στη Γενεύη δήλωσε: «Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο».

Το σωματίδιο Χιγκς προτάθηκε από τον Αγγλο φυσικό Peter Higgs ήδη από το 1964, ως ο μηχανισμός εκείνος με τον οποίο τα σωματίδια αποκτούν τη μάζα τους. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το πεδίο Χιγκς είναι απλωμένο σε όλο το χώρο, και όλα τα σωματίδια επιδρούν διαφορετικά μαζί του. Όσο μεγαλύτερη η αλληλεπίδραση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η μάζα τους.

H παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2012 ξεκίνησε στις 10 ώρα Ελλάδας στη Μελβούρνη, όπου πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο φυσικής υψηλών ενεργειών και είναι διαθέσιμη ως webcast στο δικτυακό τόπο του CERN. Μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη για την επεξήγηση των αποτελεσμάτων στα ΜΜΕ.

Στην παρουσίαση θα είναι παρόντες ο Βρετανός Πίτερ Χιγκς και άλλοι επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας για τον μηχανισμό του Χιγκς στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Keywords
Τυχαία Θέματα