Την Παρασκευή το επόμενο… επεισόδιο στο «σίριαλ» PSI

Σε νομικά και τεχνικά ζητήματα επικεντρώθηκε η συνάντηση Λουκά Παπαδήμου και Τσαρλς Νταλάρα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στην οποία, σύμφωνα με την πλευρά του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), καταγράφηκε «κάποια πρόοδος».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή, όπως ανέφερε η πλευρά των ιδιωτών πιστωτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες,

ο Τσαρλς Νταλάρα επέστρεψε στην Αθήνα με πρόταση για μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,7%.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το ζήτημα συμμετοχής και του δημόσιου τομέα, ενώ η εικοτολογία για την ΕΚΤ έχει αρχίσει να «φουντώνει».

Ενδεικτική της τροπής που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η αναφορά του Γιόζεφ Άκερμαν -επικεφαλής του IIF και, κατά το Reuters, «αόρατος παριστάμενος» στις διαβουλεύσεις- την Πέμπτη. «Χρειαζόμαστε κάποιον από το δημόσιο τομέα που να μπορεί πραγματικά να πάρει μια απόφαση» είπε στο CNBC.

«Πλησιάζουμε, προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε» συμπλήρωσε ο Άκερμαν, λέγοντας πως «έχουμε κάθε συμφέρον να φτάσουμε σε λύση τις επόμενες ημέρες».

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί το περασμένο Σάββατο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν τη Δευτέρα την πρόταση των ιδιωτών πιστωτών, με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο είναι υψηλό και δεν θα επιτρέψει στη χώρα μας να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ανέφερε την Τετάρτη πως τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να στηρίξουν το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ώστε το χρέος της να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα