Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Ως τις πιο απρόβλεπτες μεταπολιτευτικά, ως το αποτέλεσμα που θα βγει από τις κάλπες χαρακτηρίζονται οι αυριανές βουλευτικές εκλογές.

Ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού – όπως αυτός φένεται στις δημοσκοπήσεις – με την συρίκνωση του δικομματισμού, την άνοδο της Ακροδεξιάς και της Αριστεράς διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό, το οποίο θα επηρεάσει την πορεία της χώρας τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Για

όλους – ειδικούς και μη – το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένας γρίφος. Τα σενάρια της επόμενης ημέρας είναι πολλά. Άλλα λιγότερο ή περισσότερο πιθανά.

Αντιπροσωπεύουν επίσημους στόχους ή κρυφές επιδιώξεις των κομμάτων, αλλά και περιλαμβάνουν κάθε δυνατό ενδεχόμενο.

Με την προυπόθεση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση τα επικρατέστερα σενάρια είναι:

Το πρώτο σενάριο είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής.

Προβλέπει σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας τριών ή τεσσάρων ετών με στόχο την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το συντομότερο δυνατό τηρώντας τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των εταίρων και των δανειστών της, ελπίζοντας παράλληλα σε αλλαγή στάσης της Ευρώπης όσον αφορά τα ζητήματα της ανάπτυξης και της αυστηρής λιτότητας (ειδικά μετά την εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία. Σε αυτή την κυβέρνηση θα μπορούσαν να συμμετάσουν εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και μικρότερα «μνημονιακά» κόμματα, όπως της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη και της Δράσης του Στέφανου Μάνου εφόσον περάσουν το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Αναγκαία προυπόθεση είναι το ποσοστό των συνεργαζόμενων κομμάτων να ξεπερνά το 50% σύμφωνα και με δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το δεύτερο σενάριο αφορά μια κυβέρνηση της ΝΔ με την ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ.

Το ενδεχόμενο αυτό κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες και στα δύο κόμματα.

Σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ μένει στο «παιχνίδι» χωρίς να αναλαμβάνει υπέρμετρο πολιτικό κόστος αφήνοντας τον Σαμαρά να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης δίνοντας υπό όρους ψήφο ανοχής στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα αναλάβει κάποια υπουργεία, ούτε θα υπάρξει κάποια προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ.

Αν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι σχετικά μικρής διάρκειας, δεδομένου ότι θα έχει ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή (155-165 έδρες) με αποτέλεσμα μικρή αντοχή στις πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις από την εφαρμογή του μνημονίου.

Τρίτο σενάριο είναι η μη επίτευξη κυβέρνησης συνεργασίας και επανάληψη των εκλογών.

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τις 151 έδρες στη νέα Βουλή και ταυτόχρονα δεν υπάρξει επίτευξη συμφωνίας με άλλα «μνημονιακά» κόμματα ή ακόμη και αν δεν καταφέρουν να τα βρουν μεταξύ τους και ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στην επανάληψη των εκλογών ελπίζοντας σε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τέταρτο σενάριο μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Ακραίο σενάριο βασιζόμενο

Keywords
Τυχαία Θέματα