Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο μέτρων του Μνημονίου – Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για τους διαφωνούντες

Για ακόμα μία φορά στρέφεται σήμερα, Τετάρτη, το ενδιαφέρον στη Βουλή, καθώς εισάγεται προς συζήτηση και ψηφοφορία το δεύτερο «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα.

Το «πράσινο φως» στο 970 σελίδων νομοσχέδιο θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία με τους εταίρους, ενώ, στο εσωτερικό μέτωπο, αναμένεται το τι μέλλει γενέσθαι με τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση

του νομοσχεδίου, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ξεκινάει στις 9 το πρωί, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών, στην αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά τη συνεδρίαση των Επιτροπών θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο θα αρχίσει η Ολομέλεια, καθώς και η ώρα της ψηφοφορίας, παραμένουν άγνωστοι, καθώς δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος στον οποίο οι επιτροπές θα δώσουν την έκθεσή τους, αλλά και ο χρόνος σύγκλησης της διάσκεψης των προέδρων.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν… τερτίπια της προέδρου της Βουλής, ανάλογα με εκείνα που είδαμε στο πρώτο «πακέτο» μέτρων, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, ζητά στο εισαγωγικό σημείωμά του προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «όπως η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου».

Το νομοσχέδιο αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς, υπό το βάρος των διαφωνούντων και της προηγούμενης «αιμορραγίας» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν περιέλαβε τη φορολόγηση των αγροτών και τις πρόωρες συντάξεις.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ώστε να καταρτιστεί το νέο Μνημόνιο και η Ελλάδα να μπει ξανά σε πρόγραμμα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, «αμέσως μετά την ψήφιση των παραπάνω προαπαιτουμένων, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20ή Αυγούστου».

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τους «αντάρτες» βουλευτές, που αναμένεται να ψηφίσουν και πάλι «όχι», την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου αγωνιά για τη διατήρηση τουλάχιστον 120 εδρών, ως ύστατου ορίου επίκλησης της δεδηλωμένης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε την Τρίτη επίθεση εναντίον όσων εναντιώνονται στη συμφωνία και κάλεσε τους διαφωνούντες να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής.

Από την πλευρά τους, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για το καλό της χώρας, ωστόσο, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως απορρίπτουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα και να ξεπεραστεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα