Τα hedge funds στοιχηματίζουν ξανά ενάντια στην Ευρωζώνη

Ενάντια στα ομόλογα των κρατών του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Οι διαχειριστές των hedge funds δεν θα μπορούσαν να υποστηρίζουν τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία. Να όμως που  πολλά hedge funds άρχισαν να προεξοφλούν νίκη του Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο, σε συνδυασμό με επιδείνωση του επενδυτικού αισθήματος για το αξιόχρεο  της Γαλλίας στις αγορές ομολόγων.

Πράγματι τα στοιχήματα των hedge funds ενάντια στα ομόλογα των κρατών του ευρωπαϊκού πυρήνα – όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας και της Ολλανδίας – αντιπροσωπεύουν ένα νέο, βαθύτερο επίπεδο καθοδικού αισθήματος για τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 είχαμε τα δύο κύματα φτηνής μακροχρόνιας ρευστότητας (LTRO) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που στήριξαν τις τράπεζες και τις αγορές και οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του δανεισμού. Αλλά η επιρροή της LTRO αμφισβητείται πλέον από τους διαχειριστές των funds.

«Όσο περισσότερο το πρόβλημα των ισοζυγίων πληρωμών στην Ευρωζώνη παραμένει  δίχως λύση, τόσο λιγότερο η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ρευστότητα», σημείωσε την περασμένη βδομάδα ο Μπρέβαν Χάουαρντ, διαχειριστής του μεγαλύτερου μάκρο ευρωπαϊκού hedge fund σε σημείωμα προς τους επενδυτές του. Παρά ταύτα ο Χάουαρντ δεν είναι κανένας από τους θεωρούμενους ως γκουρού των funds που έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν ευθέως ότι τα προβλήματα της Ευρώπης έχουν γίνει τόσο βαθιά ώστε να είναι βέβαιο ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα την πάνε σε μια πραγματικά σοβαρή κρίση, σε ολική δηλαδή κρίση στην Ευρωζώνη.

Ο γκουρού των funds που ποντάρει ενάντια στο ευρώ είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον, που μάλλον απολαμβάνει τη φήμη του στην αγορά ως εκείνου που έχει κερδίσει αλλά και έχει χάσει τα περισσότερα χρήματα για τους πελάτες του από κάθε άλλον διαχειριστή στην ιστορία του κλάδου.

Πριν δύο βδομάδες ο Τζον Πόλσον ανακοίνωσε στους επενδυτές του ότι προβλέπει  σημαντική επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης. Το επίκεντρο της κρίσης θα είναι βέβαια η Ισπανία, όμως είναι τα κράτη του πυρήνα και μάλιστα η ίδια η Γερμανία, ενάντια στην οποία τοποθετήθηκε ο Πόλσον.

Το στοίχημα που ο Πόλσον αλλά και άλλοι χετζφαντάδες βάζουν είναι ότι σε σχέση με την περιφέρεια, όπου έγκεινται σήμερα τα άμεσα προβλήματα της Ευρωζώνης, είναι τα ομόλογα του πυρήνα που είναι λάθος αποτιμημένα. Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Πέμπτη ο  οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s οδήγησε τις αποδόσεις του 10ετούς  ισπανικού ομολόγου αναφοράς περί το 6%, ωστόσο τα γερμανικά ομόλογα δεν επηρεάστηκαν καθόλου. Οι διαχειριστές των funds πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και πως όταν τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών προσλάβουν μεγαλύτερη οξύτητα – πιθανότατα υποχρεώνοντας την Ευρώπη σε μια διάσωση της ισπανικής κυβέρνησης – θα πληγούν και τα γερμανικά ομόλογα.

Μέρος της έλξης του στοιχήματος έγκειται στην ασυμμετρία του. Πώς το εξηγεί αυτό ένας χετζφαντάς: «Το πρόβλημα των συναλλαγών στα κρατικά ομόλογα της

Keywords
Τυχαία Θέματα