Τα έκαναν «μούσκεμα» και τώρα ζητούν έκτακτη σύνοδο κορυφής Γαλλία και Γερμανία

Στα 1,2946 δολάρια υποχώρησε την Τετάρτη το ευρώ έναντι του δολαρίου, αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής συμφωνίας για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη και «αναγκάζοντας» τη Γαλλία και τη Γερμανία να ζητήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προσεχή Ιανουάριο, με αντικείμενο την ανάπτυξη.

Στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ διανύει τη χειρότερη περίοδο αμφισβήτησης του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την Ιταλία, ο Μάριο Μόντι χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση των Μέρκελ και Σαρκοζί για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις μετά τη δραματική υποχώρηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε κρίση του ευρώ. Αυτό που έχουμε είναι κρίση και προβλήματα σε μια σειρά από χώρες – μέλη της ευρωζώνης».

Λόγω της επιδείνωσης της κρίσης μετά τις αποφάσεις περί αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, «Γαλλία και Γερμανία ζητούν έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο για τη χάραξη πολιτικής ενίσχυσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης», όπως δήλωσε η Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος, Βαλερί Πεκρές. Ο Γάλλος υπουργός Αλέν Ζιπέ, διαβλέποντας την πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s, τόνισε ότι αυτή δεν θα είναι «καταστροφική».

Σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εκτίμησε ότι αυτή θα διαρκέσει χρόνια, ενώ, αναφερόμενη στο «κούρεμα» χρέους της Ελλάδας, επανέλαβε ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση. Επέμεινε δε, ότι τα κεφάλαια του EFSF δεν θα ξεπεράσουν τα 500 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, βαθύ ρήγμα σημειώνεται στους κόλπους των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) σχετικά με τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας (ESM), όπως έδειξε η αιφνιδιαστική παραίτηση του Κρίστιαν Λίντντερ, νούμερο δύο στην ιεραρχία του κόμματος. Η κίνησή του συνδέεται με το δημοψήφισμα στο εσωτερικό του κόμματος των εταίρων της Μέρκελ κατά της γερμανικής βοήθειας για τη διάσωση της ευρωζώνης.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία χειρίστηκαν λανθασμένα τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) στο «κούρεμα» του χρέους στη σύνοδο της Ντοβίλ, θεωρώντας ότι έτσι κορυφώθηκε η κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών, με συνέπεια τις τεράστιες ζημιές των υπερχρεωμένων χωρών.

Τάχθηκε υπέρ της περισσότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ευρωζώνης. Προεξόφλησε ακόμη ότι το ευρωομόλογο θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα