Τα «δύσκολα χρόνια» υπό το ζυγό της Τρόικας τώρα αρχίζουν…

Εκτός πλαισίου είναι εν μέρει η εφαρμογή του Μνημονίου, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ορκωμοσία του. Παράλληλα, προειδοποίησε πως «μας περιμένουν δύσκολα χρόνια».

«Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά… Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια και υποσχόμαστε μόνο πολύ σκληρή δουλειά. Βλέπω φως

στο βάθος του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του το πρωί της Πέμπτης με τους επικεφαλής της Τρόικας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «η Τρόικα ενημερώθηκε για τα στοιχεία και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις». Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις και κάπου είναι εντός».

Η Τρόικα, την οποία, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, «δεν την βλέπουμε ως κατακτητές, την βλέπουμε ως συναδέλφους, εκπροσωπούν τους δανειστές, είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε», θα ενημερώσει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και, όπως του είπαν χαριτολογώντας οι επικεφαλής της Τρόικας, «τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν θα περάσεις καλά». Απαντώντας, ο υπουργός τους είπε: «το γνωρίζω».

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Στουρνάρα, η Τρόικα «τα γνωρίζει όλα» για το έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όπως έχει ενημερωθεί και για τη διακήρυξη των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Καθώς φαίνεται, πάντως, Τρόικα και Αθήνα χαράσσουν αντίθετες πορείες, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι το κράτος έχει συνέχεια και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν και αναγνωρίζουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εν πολλοίς εκτός στόχων.

Ο κ.Στουρνάρας επιφυλάχθηκε για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση με τις προγραμματικές δηλώσεις της, αν και πολλά θα κριθούν με την έκθεση των ελεγκτών της Τρόικας, περίπου στις 20 Ιουλίου.

Αποχωρώντας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Γιώργος Ζανιάς ευχήθηκε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να συνδυαστεί με έξοδο από την ύφεση και την κρίση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Τρόικα θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2012 νέα μέτρα περίπου δύο δισ. ευρώ, όσα δηλαδή υπολογίζουν οι δανειστές μας ότι χάθηκαν εξαιτίας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Αξιωματούχος της Τρόικας φέρεται να διαρρέει πως: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Παραπονιέται συνεχώς ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, την στιγμή που άλλες χώρες με αντίστοιχα προγράμματα τα έχουν εφαρμόσει και έχουν δει αποτελέσματα. Οι συνεχείς απαιτήσεις της Αθήνας για καλύτερους όρους, την ώρα μάλιστα που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, έχει προκαλέσει κόπωση σε πολλούς στην ευρωζώνη, στέλνοντας

Keywords
Τυχαία Θέματα