Συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει Eurogroup

Συγκρατημένη αισιοδοξία «βγαίνει» από την κυβέρνηση ως προς τις αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που καλούνται να πάρουν την ερχόμενη Δευτέρα, 20 του μηνός, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν πηγές για πρόσθετα κεφάλαια, καθώς η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 129%

του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι στόχου 120%.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, μετά τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της νΔ, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρα, αντίστοιχα, «η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στις διαδικασίες και αναμένει να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα και να ανάψει το πράσινο φως για το PSI».

Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» φέρεται να έκανε λόγο και ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι, αυτά που ήταν να κάνει η Ελλάδα, τα έκανε. Παράλληλα, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκε και ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Όπως είπε στο Reuters, η Ελλάδα μπορεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για τη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Παράλληλα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε στο Reuters ότι η συμφωνία για το νέο πακέτο βοηθείας στην Ελλάδα έχει σχεδόν κλείσει. Άλλος αξιωματούχος σημείωνε στο ίδιο πρακτορείο ότι η πρόταση κάποιων χωρών για καθυστέρηση του πακέτου, μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, δεν είχε ευρύτερη στήριξη. Υπενθυμίζεται ότι αισιόδοξοι για τη θετική απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, μετά την τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ως βασικό «αγκάθι» για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης, πάντως, προβάλλει το κενό μεταξύ του στόχου για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και της πρόβλεψης ότι αυτό θα διαμορφωθεί, καθώς φαίνεται, στο 129%. Το θέμα είναι τώρα πως θα καλυφθεί αυτό το κενό.

Το σενάριο που κάνει λόγο για πιθανή χορήγηση ενός δανείου-«γέφυρας», ώστε να πληρωθεί το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Μαρτίου, δεν επιβεβαιώνεται. Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Dow Jones, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτά τα θέματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group), που θα συνεδριάσουν την Κυριακή, για να προετοιμάσουν τη σύνοδο του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα