Στο υπουργείο Οικονομικών η Τρόικα

Τα μέτρα εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ  για την επόμενη διετία παρουσιάζει αυτήν την ώρα στην Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, εφάπαξ, επιδομάτων

και κοινωνικών παροχών, νοσοκομειακών και φαρμακευτικών δαπανών και τις αποκρατικοποιήσεις.

Ενδεικτικά, στις προτάσεις περιλαμβάνεται :

-Μείωση 5% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.

-Μείωση 10% σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.

-Επιβολή πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ.

-Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση τους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

-Καθιέρωση του θεσμού της συνασφάλισης, με χρηματική «ποινή» υπερβάλλουσας χρήσης σε όσους ασφαλισμένους ξεπερνούν ένα όριο.

-Επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που υπερβαίνουν τον χρόνο των κανονικών σπουδών.

Το κύριο βάρος της προσπάθειας για την εξοικονόμηση των 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 πρόκειται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα προχωρήσει σε περικοπές 5 δισ. ευρώ περίπου. «Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει με δίκαιο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης

Στόχος της αποστολής του κλιμακίου που βρίσκεται στην Αθήνα και θα αποχωρήσει αρχές Αυγούστου είναι να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα επανέλθει στη σωστή τροχιά. Η τρόικα θα επιστρέψει το Σεπτέμβριο στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα