Στα 60 δισ. ευρώ η ενίσχυση των τραπεζών

Το διπλασιασμό των προβλεπόμενων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Έτσι, στα 30 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, προστίθενται άλλα 30.000.000.000 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος,

«ο Έλληνας πολίτης δεν επιβαρύνεται ουσιαστικά με τα λεφτά αυτά», προσθέτοντας πως πρόκειται κυρίως για μια σύμβαση πίστης. Διευκρίνισε ακόμη ότι η επέκταση των εγγυήσεων δεν σχετίζεται με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Κατά τη συζήτηση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός έκανε ακόμη γνωστό πως, μετά την επόμενη Παρασκευή, θα έχουν εκλείψει τα εμπόδια για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί φορολογική ρύθμιση, που να εναρμονίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις των τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει ανάγκη περισσότερων κεφαλαίων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.

«Οι τράπεζες θα είναι ιδιωτικές, θα υπάρχουν εγγυήσεις -αλλά το ελληνικό Δημόσιο, ο πολίτης, θα πρέπει να έχει ένα αντάλλαγμα στα χέρια του για τα ποσά που αναλαμβάνει ο ίδιος ως εγγυητής» ανέφερε. Εξάλλου, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Proton Bank ενδεχομένως θα ληφθούν και γι’ άλλες μικρές τράπεζες, εφόσον χρειαστεί να υπαχθούν σε διαδικασία εξυγίανσης.

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως το πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση, θα υπογραφεί στην καλύτερη περίπτωση τον Ιανουάριο. «Δεν υπάρχουν πλέον κομματικές σκοπιμότητες και αντιθέσεις, αλλά οι σκοπιμότητες της χώρας. Και κανείς δεν μπορεί να παίξει μ’ αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, «λόγω των διεθνών εξελίξεων και των συνθηκών λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος». Από πλευράς ΚΚΕ, η πράξη καταψηφίστηκε καθώς, όπως τόνισε η εισηγήτρια του κόμματος, Βέρα Νικολαΐδου, «τα δάνεια που παίρνουμε απ’ την Τρόικα πηγαίνουν όλα στους τραπεζίτες. Ούτε ένα ευρώ για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα