Σε… ιστορικά υψηλά η απαισιοδοξία των Ελλήνων για την οικονομία

«Σκαρφάλωσε» στο 85% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011.

Στο 85%, έναντι 75% το προηγούμενο δίμηνο, αυξήθηκε το ποσοστό απαισιοδοξίας των πολιτών σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011, σύμφωνα με το Οικονομικό Βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Alco,

επιδείνωση παρουσιάζει και ο δείκτης απαισιοδοξίας για τα προσωπικά και οικογενειακά οικονομικά των πολιτών, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες από το τρίτο δίμηνο του 2011, συγκεντρώνοντας 83%.

Λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες των ηλικιών 18-24 και 25-44 ετών σε σύγκριση με τις ηλικίες 45-64 ετών και 65 και άνω, με τα ποσοστά των πρώτων δύο κατηγοριών να διαμορφώνονται στο 73% και 76% αντίστοιχα, ενώ των δεύτερων δύο να διαμορφώνονται στο 85% και 88%, αντίστοιχα.

Στο 85% ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών που αξιολογούν αρνητικά την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με την κυριότερη δυναμική επιρροή στην επιδείνωση της αρνητικής αξιολόγησης να κατέχουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις, οι έκτακτες εισφορές και οι επιπρόσθετες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η οριστικοποίηση της λήψης νέων, δυσμενέστερων οικονομικών μέτρων και συγκεκριμένα η επιπρόσθετη επιβολή φόρων και τελών βρήκε αντίθετο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε πως πιστεύει ότι οι νέοι επιπρόσθετοι φόροι δεν είναι σε θέση να παράσχουν λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.

Ενδεικτικός είναι και ο ισομερισμός απόψεων μεταξύ εκείνων που απάντησαν θετικά και εκείνων που δεν απάντησαν καθόλου στην εν λόγω ερώτηση, συγκεντρώνοντας οριακά το ποσοστό του 7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα