Σαμαράς: Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν κατάφερε η Αργεντινή

«Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε ενώπιον του Γιούνκερ τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας ενώ εξήρε και το έργο του

«παλαιού φίλου» της χώρας.

«Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της, συζητήσαμε για τη νέα εποχή που μπαίνει η Ελλάδα. Για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτά που πετύχαμε. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε με τόσες θυσίες. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας για πάντα τα ελλείμματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, ενώπιον του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε δριμύτατα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, επιστρατεύοντας τις εξελίξεις στην Αργεντινή.

Απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιχαίρει για όσα υφίσταται η χώρα της λατινικής Αμερικής, ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι ουδείς χαίρεται με όσα αντιμετωπίζει ο λαός της Αργεντινής, ωστόσο, όπως τόνισε χρειάζεται να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα:

«Στην Ελλάδα αποφύγαμε ακριβώς αυτά που δεν κατάφερε να αποτρέψει η Αργεντινή. κι αυτό την ώρα που κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε την άτακτη χρεοκοπία», ανέφερε δηκτικά ο πρωθυπουργός.

Εξαίροντας το έργο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις αρετές του, μιλώντας για τόλμη, διορατικότητα και ενωτική στάση. Υπενθύμισε άλλωστε ότι «στήριξε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ όταν πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνση της χώρας».

Τονίζοντας ότι το πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκε ως υποψήφιος ο κ. Γιούνκερ, απαντά σε πολλές από τις αγωνίες της Ελλάδας και των χωρών του Νότου, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι: «Η πολιτική της Ευρώπης οφείλει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τους αριθμούς αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο κ. Γιούνκερ εκφράζει τις δικές μας αγωνίες και πολλές από τις χώρες του Νότου για την ανάπτυξη που πρέπει να είναι προτεραιότητα , θέσεις εργασίας, μετανάστευση, ενίσχυση κοινού ρόλου Ευρώπης, γραφειοκρατία, ενίσχυση κοινής αγοράς.»

Γιούνκερ: Αγωνίστηκα σαν λιοντάρι να κρατήσω την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Στη «μεγάλη μάχη» που έδωσε «σαν λιοντάρι» για να καταφέρει να αντιταχθεί σε όσους ήθελαν να απομακρύνουν την Ελλάδα από το ευρώ αναφέρθηκε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως είπε, αισθάνθηκε περήφανος που «αγωνίστηκε σαν λιοντάρι» και «υπερασπίστηκε σθεναρά» την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Τόνισε ωστόσο ότι χρειάστηκε να δώσει διπλή μάχη, καθώς χρειάστηκε να πείσει τη χώρα και τους υπουργούς της να ξεκινήσουν προς μία νέα κατεύθυνση και τους εταίρους της ότι η Ελλάδα «αξίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των υπολοίπων».

Τελικά όμως, πρόσθεσε, η Ελλάδα κατάφερε να επιβάλει τη βούλησή της να αναλάβει δράση.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια για τις έως τώρα ενέργειες της Ελλάδας στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας λόγο «εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια» την οποία θαυμάζει όλη η Ευρώπη.

Μνημόνευσε μάλιστα και μία φράση του Ζισκάρ Ντ” Εσταίν ότι «ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στη Β’ εθνική».

Το είπε για το χαρτοφυλάκιο

Εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν γνωστοποίησε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συνομίλησαν για το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χωρίς ωστόσο να το αποκαλύψει.

Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα την αποφασίσει ο ίδιος και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τις οποίες -όπως είπε- θα συνεργαστεί σε πνεύμα αδελφότητας.

Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον αισθάνεται «φίλο και αδελφό».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί «δεν δίστασε να τον προτείνει ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα