Ραγδαία συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα το Μάρτιο

Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών έκλεισε κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής.

Ραγδαία συρρίκνωση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης κατέγραψε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να κλείνει και πάλι κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. Παρά τη βελτίωση σε σύγκριση με τη χαμηλή τιμή- ρεκόρ των 37.7 μονάδων τον Φεβρουάριο, η τιμή των 41.3 μονάδων που κατέγραψε ο ΡΜΙ τον Μάρτιο ήταν ενδεικτική της απότομης εξασθένησης του μεταποιητικού τομέα.

Η ροή των νέων παραγγελιών στα εργοστάσια

των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκε για τριακοστό πρώτο συνεχή μήνα τον Μάρτιο. Παρότι όχι στον ίδιο βαθμό που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, όπου ο όγκος των παραγγελιών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε όλη την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, η πρόσφατη μείωση των πωλήσεων ήταν αναμφισβήτητα έντονη. Η ζήτηση εξασθένησε και το επιχειρησιακό κλίμα χαρακτηρίστηκε, σε πολλές αναφορές, από τις ανησυχίες σχετικά με τις δυσκολίες λήψης πληρωμών. Το γεγονός αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στις εγχώριες αγορές. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ήταν και πάλι περιορισμένες κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης ήταν βραδύτερος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφηκε για τις συνολικές νέες εργασίες.

Καθώς ο συνολικός όγκος των πωλήσεων εξακολούθησε να επιδεινώνεται, οι Έλληνες κατασκευαστές περιόρισαν και πάλι την παραγωγή τους. Παρόμοια με το φαινόμενο που παρατηρήθηκε με τον όγκο των νέων παραγγελιών, ο ρυθμός συρρίκνωσης των πωλήσεων δεν ήταν τόσο έντονος όσο η αντίστοιχη χαμηλή τιμή-ρεκόρ που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, παρέμεινε ωστόσο ραγδαίος.

Τέλος, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2009, καθώς οι εταιρείες εξακολούθησαν να περιορίζουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του φόρτου εργασίας. Ο περιορισμός των θέσεων εργασίας θα ήταν περισσότερο αισθητός αν ορισμένες εταιρείες δεν είχαν επιλέξει τις περικοπές των ωρών εργασίας στα εργοστάσιά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα