Πρόσθετα μέτρα τριών δισ. ευρώ καλείται να πάρει η κυβέρνηση

Την εφαρμογή μέτρων, ύψους τριών δισ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν από τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου, καλείται να πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα η νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις επαφές που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και της ευρωζώνης, αντίστοιχα, στις συνεδράσεις του Ecofin και του Eurogroup.

«Μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά ισοδύναμα μέτρα, για τα οποία μπορούν να πεισθούν, είμαστε υπό σκέψη για τα μέτρα και θα δοθεί μάχη, μήπως μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο μέτρο της μείωσης των ειδικών μισθολογίων, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η Τρόικα και δεν θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε στους ομολόγους του την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για το λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ναι μεν δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». «Είμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα