Προς συμφωνία για το «κούρεμα» εντός της εβδομάδας

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτών ομολογιούχων, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, είχε το Σάββατο, μία ημέρα πριν από τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Σε ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται κοντά

στην οριστικοποίηση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους και προστίθεται πως η κατάληξη των συνομιλιών αναμένεται την επόμενη (σ.σ. αυτήν που ήδη διανύουμε) εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ομολογιούχους, η διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσει βάσει του περιγράμματος που έθεσε προ ημερών ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αυτό σημαίνει πως οι πιστωτές αποδέχθηκαν την απαίτηση Γιούνκερ για επιτόκιο των νέων ομολόγων κάτω από 4%, υπαναχωρώντας από την αρχική τους θέση.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε ακόμη πως οι εκπρόσωποι των ιδιωτών ομολογιούχων, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, θα έφευγαν από την Ελλάδα την Κυριακή, όμως θα παρέμεναν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για σημαντική πρόοδο κατά τη συνάντηση του Σαββάτου. «Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Πιστεύω ότι έχουμε κινηθεί απολύτως μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών που μας έχει δώσει το Eurogroup και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία, παράλληλα φυσικά με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα