Ποσό 2,5 δισ. ευρώ θα διεκδικήσουν τα Ταμεία για τα επιδόματα-«μαϊμού»

Ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ θα διεκδικήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τα παράνομα επιδόματα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απάντωντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή. Ο υπουργός ανέφε ακόμη πως στο τέλος του 2012 το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει οικονομικό όφελος 4,5 δισ. ευρώ από την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς.

Πιο αναλυτικά, η κυρία Πιπιλή, με την ερώτησή της, ζήτησε να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται, άμεσα

ή έμμεσα, στις υποθέσεις παράνομων παροχών προνοιακών επιδομάτων ή συντάξεων. Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι, όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς, σε δύο – τρεις μήνες, τότε το ασφαλιστικό θα έχει εξοικονομήσει το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ.

Η κυρία Πιπιλή απαίτησε επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των «μεσολαβητών» σε αυτό το σύστημα της διαπλοκής, όποιοι κι αν είναι αυτοί -«βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, διοικητές, πολιτευτές κ.ά.»- και να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που αποδόθηκαν καταχρηστικώς σε μη δικαιούχους.

«Τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά αναδρομικά. Υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 2,5 δισ.» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι, που εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ακόμη, υπογράμμισε ότι ήδη διακόπηκαν παράνομες παροχές σε ποσοστό 80% και θα αναζητηθούν σε όλες τις περιπτώσεις ποινικές και αστικές ευθύνες εκείνων που μεσολάβησαν, «γιατί είχαν πολιτικά οφέλη ή οικονομικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα