«Πόρτα» σε Σαμαρά για τη συγκυβέρνηση, περνάει στον Τσίπρα η διερευνητική εντολή

Τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, που έλαβε τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, αναμενόταν να επιστρέψει, ήδη από το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, καθώς οι επαφές του με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς, που έγιναν είτε εκ του σύνεγγυς είτε τηλεφωνικά -αυτή με τον κ. Πάνο Καμμένο, δε, δεν έγινε ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο τρόπο- οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Επόμενος πολιτικός

αρχηγός που θα κληθεί να λάβει διερευνητική εντολή, είναι ο ηγέτης του δεύτερου κόμματος, όπως αυτό αναδείχθηκε από την ψηφοφορία της 6ης Μαΐου, Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε λάβει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την προσέλευσή του στο προεδρικό μέγαρο, ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στο σχόλιο του κ. Παπούλια ότι είχε «πολύ τρέξιμο» η προεκλογική περίοδος, σημείωσε: «Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές».

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο έλαβε αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, επαναλαμβάνοντας πως θα επιδιώξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, με στόχο την αποδέσμευση από το Μνημόνιο.

Όπως ανέφερε, οι προγραμματικές θέσεις της ΝΔ είναι στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υπογράψει το Μνημόνιο. «Οι υπογραφές αυτές δεν αποτελουν σωτηρία, αλλά τραγωδία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όμως σημείωσε πως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, ενώ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, είχε επίσης απορρίψει εξ αρχής την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για συνάντηση.

Στις 18:30, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, πέρασε το κατώφλι του γραφείου του κ. Σαμαρά στη Βουλή. Απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι περιμένει σαφείς προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναλόγως θα πορευτεί. «Όταν μιλάμε για πρόταση προς τις προοδευτικές δυνάμεις, προφανώς συμπεριλαμβάνουμε τις δυνάμεις της Αριστεράς» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

Μιλώντας νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters, ο Φώτης Κουβέλης είχε υπογραμμίσει: «Αποκλείουμε συμμετοχή μας σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Θα συμμετείχαμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, εάν ικανοποιηθούν οι δύο βασικοί μας όροι: απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου και παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε και με τον

Keywords
Τυχαία Θέματα