Π.Γερουλάνος: Σε τροχιά ανάπτυξης το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Παρά τα ελάχιστα κονδύλια.

Σε απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Π.Γερουλάνος, από το βήμα ημερίδας του υπουργείου για τις δράσεις στους δύο αυτούς τομείς μέσω του ΕΣΠΑ, που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως είπε ο υπουργός, με τη σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού, το εν λόγω

υπουργείο μπόρεσε να δώσει την αναπτυξιακή διάσταση που δεν υπήρχε στον παρελθόν, παρά τα ελάχιστα κονδύλια, που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός για το ΥΠΠΟΤ. Παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας ξεπερνά το 15%, τα κονδύλια για το υπουργείο που προβλέπει ο προϋπολογισμός για εφέτος ανέρχονται στο 0,7%.

Εστιάζοντας στο ΕΣΠΑ, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι αν και ξεκίνησε από μηδενική βάση, πλέον η απορρόφηση έχει φτάσει στο 23% καθώς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 378 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 530 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το 2009 το ΚΑΣ διαχειρίστηκε 900 υποθέσεις, ενώ εφέτος οι υποθέσεις ξεπέρασαν τις 1700, δείγμα, όπως είπε, της αλλαγής νοοτροπίας που επικρατεί στο ΥΠΠΟΤ με γνώμονα της αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός και στην ορθολογικότερη και ταχύτερη λειτουργία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), υπογραμμίζοντας ότι πλέον τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα δεν σκοντάφτουν στην αρχαιολογία.

«Πλέον η αναμονή στο ΚΑΣ για τα μεγάλα έργα είναι 25 ημέρες. Αφήσαμε το ΚΑΣ να λειτουργήσει αυτόνομα ενώ δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση σε καμία υπόθεση», τόνισε ο υπουργός.

Σε λίγη ώρα, ο Παύλος Γερουλάνος, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Ταλεμπ Ριφάι θα επισκεφθούν τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ο κ. Γερουλάνους, όπως είπε, θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα