Παπανδρέου:Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα

Αρραγές μέτωπο από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ζήτησε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λίγο νωρίτερα είχε τονίσει την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και κάλεσε όλους να επιδείξουν αίσθημα ενότητας. Στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενώ την Τρίτη συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου,

ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά σε όλη την Ευρώπη και ζήτησε να μπει τέλος σε αυτή την ανασφάλεια, με τρόπο που θα δώσει γερές βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία.

Χτίζουμε πάνω στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν περισσεύει κανείς σε αυτή τη μάχη.

Αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι, για να βγάλουμε ξανά την Ελλάδα ασπροπρόσωπη, συμπλήρωσε και ζήτησε αρραγές μέτωπο από όλες τις δυνάμεις της χώρας.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν το μέλλον της ευρωζώνης. «Είναι η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη που χτυπιέται από την κρίση και παρά τις δικές της αδυναμίες, εάν δεν υπάρξουν οι συνολικές και οριστικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνεχιστεί αυτή η ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους παράγοντες της ελληνικής πολιτικής ζωής να δείξουν αίσθημα ενότητας και ευθύνης, ώστε, όπως είπε, η κυβέρνηση να πάει σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση στις 23 Οκτωβρίου και με το κεφάλι ψηλά και με πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.

Στη Σύνοδο αναμένεται να γίνει αναθεώρηση της συνθήκης της 21ης Ιουλίου, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι είναι καλό να αποφευχθεί η πλήρης χρεοκοπία, μέσω της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών στο «κούρεμα». Ωστόσο εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν θα γίνει εφικτό, καθώς η Γερμανία θέλει επαρκή αναδιάρθρωση, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις των αγορών ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μερκελ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι όποια λύση βρεθεί πρέπει να είναι μόνιμη, ώστε η ελληνική υπόθεση να μην προκαλεί κραδασμούς στην ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα