Παπαδήμος: «Η μείωση στις συντάξεις δεν μπορούσε να αποφευχθεί»

«Η μείωση των συντάξεων δεν μπορούσε να αποφευχθεί» είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο και τόνισε ότι η επίπτωση είναι ηπιότερη από ό,τι έχει εμφανιστεί. Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιτρόπου, ενώ μετέφερε στους υπουργούς κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

 Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι αποφάσεις για μείωση σε όλες τις κύριες συντάξεις κατά 12% για το ποσό άνω των 1.300 ευρώ, για κλιμακωτή μείωση σε επικουρικές άνω των 200 ευρώ, για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στα πολυτεκνικά επιδόματα.

Ο

κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η επίπτωση από τη μείωση είναι ηπιότερη από ό,τι έχει εμφανιστεί και έφερε ως παράδειγμα κάποιον που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ. «Η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1.300 ευρώ, μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι τα μέτρα, τα οποία επελέγησαν για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ, έπρεπε να έχουν «πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι τα χρονικά περιθώρια για να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου προγράμματος και εν όψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης, είναι «ιδιαιτέρως πιεστικά».

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στο θέμα του επιτρόπου τονίζοντας ότι «αυτό δεν συζητείται». «Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου» είπε χαρακτηριστικά.

Το Υπουργικό αποφάσισε να κατατεθεί τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την ψήφιση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τη Δευτέρα στο Εurogroup, μετά την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τις θετικές συζητήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όσον αφορά στο Ελληνικό και το πρόγραμμα «Ήλιος», υπογράμμισε ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, προκείμενου να επιταχυνθεί η αποπληρωμή του χρέους.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα.

H τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Συγκάλεσα αυτό το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσουμε τρία θέματα και να λάβουμε σχετικές αποφάσεις. Τρία θέματα τα οποία είναι ιδιαιτέρως επείγοντα.

Πρέπει, πρώτον, να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεύτερον, να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδο

Keywords
Τυχαία Θέματα