Οριακές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup – «Αγκάθι» το κούρεμα του χρέους

Μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και μείωση των επιτοκίων του πρώτου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ζήτησε η Γερμανία στη συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που κατέδειξε

η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την οποία συνέταξε η τρόικα.

Όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση θα κινηθεί στα όρια, καθώς στη συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, δεν επετεύχθη συμφωνία για τα επιτόκια και θα επανέλθει με αντιπρόταση. Αλλά και για τη μείωση των επιτοκίων δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup και η συζήτηση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που συνέταξε η τρόικα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο, η έκθεση προειδοποιεί ότι, εάν η Ελλάδα δεν προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και άλλα απαραίτητα μέτρα, το χρέος μπορεί να αυξηθεί ξανά στο 160% του ΑΕΠ το 2020, παρά το «κούρεμα» κατά 100 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η Ελλάδα θα βρεθεί με χρέος 129% του ΑΕΠ της το 2020, πολύ παραπάνω από το στόχο του 120%, αναφέρει η έκθεση που ετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών και, ως εκ τούτου, θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από τους ιδιώτες πιστωτές, για να μειωθεί η δυναμική του χρέους.

Υπάρχουν ακόμη συζητήσεις σχετικά με την -οριακή- μείωση του επιτοκίου στο πρώτο πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκε στην Ελλάδα το Μάιο του 2010, για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος της χρηματοδότησης για την Αθήνα.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να παραιτηθεί από τα κέρδη της για τα ύψους 40 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που κατέχει, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το δανειακό βάρος της Αθήνας.

Μείωση μπορεί να επιτευχθεί και από την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιέσεις για συνολική επίλυση του «ελληνικού ζητήματος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ασκούν ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα