Όλοι προετοιμάζονται για το «Grexit»!

Και για την επομένη των ελληνικών εκλογών.

Κοντά στο σημείο μηδέν βρίσκεται πλέον για μεγάλο μέρος της αγοράς των δανειστών και των εταίρων η Ελλάδα καθώς τα «μαύρα σενάρια» για την επόμενη ημέρα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Kράτη, διεθνή τραπεζικά ιδρύματα αλλά και πολυεθνικές εταιρείες που έχουν παρουσία στη χώρα μας, καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι

για την ημέρα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου που συμβαίνει να είναι και η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Μεξικό.

Και μπορεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ένα σενάριο που όλοι απεύχονται, ωστόσο πλέον είναι το βασικό θέμα συζήτησης συζητήσεις που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών οσε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι.

Επισήμως όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και των εταίρων τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι επαναλαμβάνουν το ίδιο μονότονο μήνυμα. Το μνημόνιο είναι μια συμφωνία που υπέγραψαν δύο πλευρές. Δεν μπορεί η μία να μη θέλει να το τηρήσει και να ζητεί την αλληλεγγύη της άλλης. Αυτή θα έρθει όταν μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση τηρήσει τα συμφωνηθέντα ανοίγοντας τον δρόμο για έλευση αναπτυξιακών κονδυλίων και ίσως χρονική ευελιξία. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη» είπε ο κ. Μπαρόζο στον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Βαν Ρομπάι επανέλαβε ότι υπάρχει «πλήρης επίγνωση των προσπαθειών των ελλήνων πολιτών».

Ασκήσεις ετοιμότητας

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν πανέτοιμοι για την περίπτωση που τελικά η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωζώνης και η νομισματική ένωση διασπαστεί. Αρκετές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Diageo, η Credit Agricole, η Lufthansa και άλλες, καταρτίζουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τώρα αν τα σχέδια αυτά πιάσουν τόπο είναι ένα άλλο ερώτημα, αν δώσει κανείς βάση στις καταστροφολογικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για χάος.  Χαρακτηριστική είναι η…συμβουλή της UBS η οποία έχει προτρέψει τους πελάτες της να αγοράσουν χρυσό, τρόφιμα σε κονσέρβες και…ένα όπλο, στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα φτάσει στο απροχώρητο.

Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, ακόμα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ετοιμάζουν τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα μιας πιθανής διάσπασης του ευρώ. Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει τις δικές της πρέσες, ενώ οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες που δεν διαθέτουν πρέσες, αναθέτουν σε μια ιδιωτική εταιρεία, την De La Rue, να τυπώσει τα χαρτονομίσματα που τους υπαγορεύει η ΕΚΤ. Πάντως η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα μόνο απλή δεν είναι, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να δημιουργηθεί και να τυπωθεί ένα νέο νόμισμα.

Οι δυσκολίες επιστροφής στη δραχμή

Τα εμπόδια για τη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι αναρίθμητα κι αυτό είναι κάτι που

Keywords
Τυχαία Θέματα