Οι οδηγίες για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων

Δείτε αναλυτικά τα τεκμήρια για το οικονομικό ετος 2012

Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει πλέον για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011, αλλά και τα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης θα οδηγήσουν στο ταμείο της εφορίας χιλιάδες πολίτες που έως σήμερα δεν πλήρωναν καθόλου φόρο.

Τα αυξημένα

τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, θα επιβαρύνουν εκατομμύρια φορολογουμένους με περισσότερους φόρους, που κατά το υπουργείο Οικονομικών ο στόχος είναι η είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους, αλλά για μεγαλύτερα εισοδήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή των νέων αυξημένων ακόμη και κατά 200% τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα.

Ένα παράδειγμα είναι ότι ακόμα και εάν ένας πολίτης υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 80 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών ο αναλογούν φόρος βάση θα είναι 520 ευρώ.

Κι αυτό, γιατί με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, η Εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 3.200 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο. Συνολικά, δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 10.200 ευρώ και άρα τα 5.200 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 520 ευρώ.

Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον υπόχρεο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία όπως :

α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,

β) είναι φυλακισμένοι,

γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,

δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,

ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,

στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητα τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και

ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Επίσης αλλαγές, για πολλοστή φορά, στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, τις αποδείξεις που λαμβάνουν για τις αγορές τους και την παροχή υπηρεσιών, φέρνουν οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Φέτος λοιπόν οι αποδείξεις από τις δαπάνες θα δηλώνονται σε αριθμό, δηλαδή ο αριθμ

Keywords
Τυχαία Θέματα