Οι κεντρικές τράπεζες «ανοίγουν τις κάνουλες» για την παγκόσμια οικονομία

Συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, προκειμένου να παράσχουν ρευστότητα στις δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες, τη στιγμή που η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο μείωσης, από τις 5 Δεκεμβρίου, του κόστους

συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων (swaps) κατά 50 μονάδες βάσης, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, καθιστώντας έτσι φθηνότερη τη χρηματοδότηση των τραπεζών και, συνεπακόλουθα, τη ρευστότητα των ιδιωτών που δανείζονται από τις τράπεζες.

Δεσμεύτηκαν, παράλληλα, να λάβουν και άλλα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου οι τράπεζες, εάν χρειαστεί, να είναι σε θέση να λάβουν επιπρόσθετη ρευστότητα στο εθνικό τους νόμισμα.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2013.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία που επικρατεί παγκοσμίως για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή των τραπεζών μπορεί να βοηθήσει προσωρινά στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, αλλά ουσιαστικά «αγοράζει χρόνο» για τις κυβερνήσεις, που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα