Οι διαπραγματεύσεις για το PSI στο επίκεντρο του Eurogroup

Στο Eurogroup της Δευτέρας στρέφεται η προσοχή, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί μεταξύ άλλων η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το IIF για το «κούρεμα» του χρέους (PSI).

Οι πιέσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το ύψος των επιτοκίων των νέων ομολόγων παραμένουν, καθώς επιθυμούν, πριν κληθούν να συμφωνήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση,

να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Το χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση της τελικής συμφωνίας έχει πλέον αλλάξει, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να γνωστοποιηθεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους αναμένεται να βρεθεί, εκτός από το ελληνικό χρέος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης δηλαδή, ο οποίος προβλέπεται να συσταθεί τον Ιούλιο, και η νέα συνθήκη που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θα ξεκινήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Το βράδυ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και των δέκα χωρών της ΕΕ, που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, με τους οποίους αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες τους σε επίπεδο 27 χωρών-μελών της ΕΕ (Ecofin) και την Τρίτη.
Το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, οι εκπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, αποχώρησαν για το Παρίσι, για λόγους που, όπως διαβεβαιώνουν, δεν σχετίζονται με το PSI, αλλά σε από καιρό προγραμματισμένες υποχρεώσεις που δεν έχουν να κάνουν με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, ανέφερε ότι «τα στοιχεία μιας άνευ προηγουμένου εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία για να οριστικοποιήσουμε αυτή την ιστορική συμφωνία και να συμβάλλουμε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα