Ο Ολάντ κέρδισε τον Σαρκοζί στον πρώτο γύρο, η Λεπέν έκλεψε την παράσταση

Οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς ίσως κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ένα ποσοστό-ρεκόρ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες, κλέβοντας την παράσταση και αποσπώντας το 18% των ψήφων–το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε ποτέ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ κέρδισε με μικρή διαφορά τον συντηρητικό πρόεδρο και ηγέτη του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί,

συγκεντρώνοντας το 28,6% έναντι 27,1%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας και με το 99% των ψήφων καταμετρημένο.

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου. Ο Ολάντ φέρεται, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις οι οποίες διεξήχθησαν μετά την χθεσινή ψηφοφορία, να κερδίζει τον Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας περίπου από 53% ως το 56%.

Αν και το μεγάλο ποσοστό της Λεπέν αυξάνει την αβεβαιότητα ενόψει του δεύτερου γύρου, μια δημοσκόπηση του CSA κατέδειξε ότι ο Ολάντ θα κερδίσει με ευρύ προβάδισμα, συγκεντρώνοντας ως και το 56% των ψήφων. Δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial δίνει στον Ολάντ το 54,5%, ενώ οι Ipsos και Harris Interactive του δίνουν 54%. Το BVA εκτίμησε ότι θα λάβει 53%.

Η Ipsos εκτίμησε ότι το 60% των ψηφοφόρων της Λεπέν θα ψηφίσουν τον Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο, ωστόσο η Ifop-Fiducial τοποθετεί το ποσοστό αυτό στο 48%, αν και το 21% αρνήθηκε να πει τι θα κάνει.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος κατέλαβε την τέταρτη θέση με πάνω από 11%, αναμένεται να ψηφίσουν τον Ολάντ. Οι ψηφοφόροι του Μπαϊρού, που κατέλαβε την πέμπτη θέση με πάνω από 9%, δείχνουν να προτιμούν με μικρή πλειοψηφία το Σαρκοζί από τον Ολάντ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των Ifop και BVA. Ωστόσο το CSA εκτίμησε ότι το 49% των υποστηρικτών του Μπαϊρού θα ψηφίσουν Ολάντ και μόλις το 25% τον Σαρκοζί.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου φέρνουν τον Σαρκοζί σε πολύ δύσκολη θέση, αφού θα κληθεί να πείσει τους ψηφοφόρους τόσο της άκρας δεξιάς όσο και του κέντρου.

SPD: «Σημαντικό μήνυμα» για την αλλαγή προσανατολισμού στην Ευρώπη

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) εκτίμησε χθες ότι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει σημαντικές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας αυτής, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει «ένα σημαντικό μήνυμα» για την αλλαγή προσανατολισμού στην Ευρώπη, που σήμερα κυριαρχείται από τις πολιτικές λιτότητας.

«Οι πιθανότητες ο Φρανσουά Ολάντ να εκλεγεί πρόεδρος [της Γαλλίας] στον δεύτερο γύρο είναι καλές. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη: υπάρχει μια εναλλακτική οδός στην πολιτική που εφαρμόζει η [Γερμανίδα καγκελάριος] Άγγελα Μέρκελ και ο [Γάλλος πρόεδρος] Νικολά Σαρκοζί, που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην λιτότητα και δεν κάνει τίποτε για την ανάπτυξη», ανέφερε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε ανακοίνωσή του.

Η νίκη του Ολάντ στον πρώτο γύρο αποτελεί μια «μεγάλη επ

Keywords
Τυχαία Θέματα