Νο1 στόχος για το οικονομικό επιτελείο η πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες

Στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει μια ένεση ρευστότητας στην αγορά, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», ενώ υπογράμμισε ότι στόχος είναι τα τέσσερα δισ. ευρώ να αποπληρωθούν μέσα στο έτος.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος επιγραμματικά στο μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί, καθώς οι συγκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είπε ότι θα

στοχεύει στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, στην υλοποίηση του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων 1/5 και ακόμη αυστηρότερα (1/10), μείωση αριθμού φορέων γενικής κυβέρνησης και άλλων φορέων του Δημοσίου, εξυγίανση των ΔΕΚΟ, καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών.

Ο κ. Σταικούρας είπε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που λιμνάζουν, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις, μέσω του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.

Επίσης, ανακοίνωσε δομικές και λειτουργικές βελτιώσεις στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά σε εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ, που προβλέπουν ύφεση 9,1% στο τρίτο τρίμηνο του έτους και 6,7% στο έτος.

Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. «Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ράιχενμπαχ απάντησε ότι «προσφέραμε σημαντική βοήθεια στις φορολογικές αρχές και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Ράιχενμπαχ, δεν είναι αρμοδιότητα της Ομάδας Δράσης η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα «εποικοδομητική», καθώς συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν, επίσης, λόγο για εποικοδομητική συνάντηση. Σε αυτή, ανέφεραν, τέθηκαν θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, κυρίως στο θέμα του μηχανισμού συλλογής εσόδων και της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα