Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να μάχεται τη Χαμάς «για όσο διάστημα χρειαστεί»

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να μάχεται τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας ακόμα και μετά την εκπλήρωση του πρωταρχικού του στόχου που είναι η καταστροφή των τούνελ της Χαμάς, δήλωσε το Σάββατο ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Δεν πρόκειται για αποχώρηση, αλλά για ανασυγκρότηση των ισραηλινών δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό διαγγελμά του στις 9 το βράδυ του Σαββάτου ο

πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενώ προσέθεσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της αποστολής τους: την καταστροφή, δηλαδή, όλων των υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί η Χαμάς, για να καταφέρνει πλήγματα στο έδαφος του Ισραήλ.

Μάλιστα, μιλώντας σε αυστηρό τόνο, ο Νετανιάχου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η στρατιωτική επιχείρηση να συνεχιστεί, ακόμα και αν καταστραφούν, τελικά, όλα τα παλαιστινιακά τούνελ.

«Εάν η Χαμάς συνεχίσει να μας επιτίθεται, θα πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα» είπε ακόμη, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για παρερμηνεία των δηλώσεών του. «Στόχος μας είναι να αποκαστήσουμε την τάξη και την ασφάλεια για εσάς, τους Ισραηλινούς πολίτες» τόνισε, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

Το Σάββατο, περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στο σφυροκόπημα του Ισραήλ. Περίπου 1.655 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, και 65 Ισραηλινοί -όλοι εκτός από δύο στρατιώτες-, καθώς και ένας ταϊλανδός εργάτης έχουν χάσει τη ζωή τους στην επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από 26 ημέρες. Σχεδόν 300 από τους νεκρούς στη Γάζα είναι παιδιά, ενώ περίπου 8.900 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νετανιάχου είπε ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές για την επιστροφή της ασφάλειας στο Ισραήλ».

Ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν χιλιάδες τρομοκρατικούς στόχους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η επιχείρηση είναι σύνθετη, εξαιτίας των μαχών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και είπε ότι λυπάται για τον θάνατο κάθε ενός Παλαιστίνιου. «Δεν έχουμε τίποτα με τους πολίτες της Γάζας που δεν σχετίζονται με την τρομοκρατία» τόνισε.

«Θέλω να εκπληρώσω τους στόχους που θέσαμε, είτε με στρατιωτικά είτε με διπλωματικά μέσα -κάτι που θα προτιμούσα- είτε με συνδυασμό των δύο. Προφανώς θα προτιμούσα μια διπλωματική λύση όμως όταν δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» κατέληξε ο Νετανιάχου.

Το Σάββατο το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ πλήγμα δέχθηκε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε περισσότερους από 200 στόχους σε διάστημα 24 ωρών.

Το βράδυ του Σαββάτου, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ορισμένοι ισραηλινοί στρατιώτες αποσύρθηκαν στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όπου κάποιοι από αυτούς ανασυντάχθηκαν.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι το Ισραήλ θα ανακοίνωνε περιορισμό της επιχείρησης μετά την ολοκλήρωση του στόχου για καταστροφή του δικτύου των τούνελ.

Το Ισραήλ είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στο Κάιρο, λέγοντας ότι «δεν έχουν νόημα» οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα