Νέος μοχλός πίεσης των Ευρωπαίων ταγών η καθυστέρηση των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα!

Πάνε τρεις μήνες πίσω σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό – Αν δεν πιάσουμε τους στόχους, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε και πιο πίσω…

Με καθυστέρηση τριών μηνών, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, θα πραγματοποιηθεί η χορήγηση των δόσεων του παλιού δανείου στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

εξαιτίας των αναβολών στην εκταμίευση της 6ης δόσης, το 2011.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, η επόμενη δόση (7η) των πέντε δισ. ευρώ, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να εκταμιευτεί το Δεκέμβριο του 2011, θα εκταμιευτεί το Μάρτιο του 2012.

Η όγδοη δόση των δέκα δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευόταν το Μάρτιο, θα εκταμιευτεί τελικά τον Ιούνιο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε ακόμη ότι η νέα δανειακή σύμβαση, που θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης της αποστολής της Τρόικας στην Αθήνα, στα μέσα Ιανουαρίου, «θα απορροφήσει το πρώτο δάνειο και θα έχει επιπτώσεις στον προγραμματισμό της καταβολής των δόσεων». «Πρόκειται απλώς για τεχνική προσαρμογή του όλου σχεδιασμού των δόσεων» πρόσθεσε ο κ. Μπαγί.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η καταβολή των ανωτέρω ποσών, αν οι ελεγκτές της Τρόικας κρίνουν ότι η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Αναφερόμενος στον τρίμηνο ρυθμό εκταμίευσης των δόσεων του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, ο κ. Μπαγί είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να αλλάξει».

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 73 δισ. ευρώ και απομένει να εκταμιευτούν άλλα 37 δισ. ευρώ.

Οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 14-16 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Αν η αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου» είπε ο κ. Μπαγί.

Keywords
Τυχαία Θέματα