Νέος γύρος επαφών για τη συγκρότηση κυβέρνησης

Το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι πρώτες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, δημιουργούν αισιοδοξία ότι σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, να υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ

και της ΔΗΜΑΡ.

Από τις επαφές που είχε χθες ο κ. Σαμαράς, αφού παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή, διεφάνη ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ άκαρπες ήταν οι συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Κουβέλη, προαναγγέλλοντας πως θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ μετέφερε ένα καλό κλίμα και από τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο.

«Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα έχουν και νέες επαφές.  Σήμερα το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον κ. Κουβέλη, ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές της ΔΗΜΑΡ και με τη ΝΔ.

Να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση κάλεσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της ΝΔ κατά την συνάντησή τους στην Βουλή στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα αρνηθεί να λάβει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σεβόμενος – όπως είπε – την λαϊκή ετυμηγορία, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των απεχθών όρων του μνημονίου ενώ εκτίμησε εμμέσως ότι το νέο μνημονιακό κυβερνητικό σχήμα θα είναι βραχύβιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη σειρά του, πρότεινε να ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με τη σύγκληση σύσκεψης των αρχηγών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι άριστη λύση θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτικές» και «προκλητικές πολιτικά και δημοκρατικά» τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, όπως είπε, επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι επιλέγουν την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης και προσπαθούν όπως είπε, να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αποτυχία της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Πρωθυπουργού ή τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, σημείωσε ότι τα θέματα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα και θα απαντηθού, όπως είπε, μόλις επιλυθούν τα «μείζονα θέματα» που προέταξε.

Καθοριστική στις προσπάθειες για τη δημιουργία κυβέρνησης θεωρείται η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεδομένου ότι και εντός του ΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα