Νέα αιματηρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι – 24 πολίτες και 18 άνδρες του τακτικού στρατού – σύμφωνα με ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία.

 

«Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν στη Ντεράα όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών οι οποίοι παρίσταντο σε κηδείες ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί την προηγουμένη στην ίδια πόλη», περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Δαμασκού, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Πράκτορες της ασφάλειας έχουν

αναπτυχθεί μαζικά στη Ντεράα. Υποστηριζόμενοι από ακροβολισμένους ελεύθερους σκοπευτές και θωρακισμένα, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον συμμετεχόντων σε κηδείες προκαλώντας δώδεκα θανάτους και ένα μεγάλο αριθμό τραυματιών», είπε ο Οσάμα αλ Σάμι, μέλος των Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού στην Δαμασκό.

Χθες, Κίνα και Ρωσία άσκησαν βέτο στο σχέδιο για την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.  

Το βέτο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δυτικών χωρών. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι τα βέτο είναι «επαίσχυντα», δηλώνοντας «αηδιασμένη» από την απόφαση Πεκίνου και Μόσχας, ενώ η Βρετανία έκανε λόγο για «φρικιαστική» απόφαση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τα βέτο, λέγοντας ότι οι χώρες που μπλόκαραν την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ «ενθαρρύνουν το καθεστώς να συνεχίσει τις σκληρές και χωρίς τέλος πολιτικές του».

Η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα το οποίο να τερματίζει τη βία στη Συρία υπονόμευσε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Είναι μεγάλη απογοήτευση για το λαό της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, και για όλους τους υποστηρικτές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο Μπαν Γκι-μουν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως καθώς η κρίση στη Συρία βαθαίνει, «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχασε μια ευκαιρία να αναλάβει ενωμένη δράση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει… να σφυρηλατηθεί ένα ειρηνικό μέλλον, με δημοκρατία και αξιοπρέπεια» και τόνισε πως το καθεστώς πρέπει να τερματίσει τη βία.

Ανέφερε ακόμη πως «παρά το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, η διεθνής κοινότητα και ο συριακός λαός πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να βρεθεί μια πολιτική μετάβαση προς τη δημοκρατία η οποία θα διευθύνεται από τους ίδιους τους Σύριους» και υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη «είναι διατεθειμένα να εργαστούν σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους» για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Keywords
Τυχαία Θέματα