Μείωση εισοδήματος 23% για το μέσο εργαζόμενο Έλληνα

Στα 13.167 ευρώ, έναντι 17.024 ευρώ πέρυσι, οι ετήσιες αποδοχές…

Αντιμέτωπος με μείωση διαθέσιμου εισοδήματος κατά σχεδόν 23% θα βρεθεί ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα φέτος, σε σύγκριση με το 2011.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που εκπόνησε ο ελεγκτικός οίκος Ernst & Young σε συνεργασία με δύο συντηρητικές «δεξαμενές σκέψης», η οποία δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε από τον ερευνητικό φορέα «New Direction», μια οργάνωση συνδεδεμένη με την ομάδα του

βρετανικού Συντηρητικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βελγικό Οικονομικό Ινστιτούτο «Molinari».

Αντικείμενο της, είναι το φορολογικό βάρος για τον «τυπικό εργαζόμενο» στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι πραγματικές καθαρές αποδοχές, έπειτα από φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές και φόρο προστιθέμενης αξίας, αναμένεται να διαμορφωθούν σε 13.167 ευρώ, έναντι 17.024 ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τον James Rogers, συντάκτη της έρευνας.

Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό για φέτος διαμορφώθηκε σε 23.690 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια έρευνα, οι Βέλγοι υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολογία, σε ό,τι αφορά πάντα την ΕΕ, ενώ στον αντίποδα είναι η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι μειώσεις μισθών για το πρώτο τετράμηνο του 2012 άγγιξαν το 22%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν και το 40%.

Παράλληλα, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης φαίνεται να αφορούν σχεδόν στους μισούς νέους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα