Με το βλέμμα στην Ιταλία: Συνεδριάζει το Eurogroup για την ενίσχυση του EFSF

Εντείνονται οι ανησυχίες για τη γειτονική χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών – μελών της ευρωζώνης συναντώνται τη Δευτέρα, για να επιταχύνουν τη διαδικασία ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που πλέον αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε συμφωνηθεί αρχικά, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την Ιταλία.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν το EFSF,

που διαθέτει σήμερα 440 δισ. ευρώ, για να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης χρέους -η οποία ήδη πλήττει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η συμφωνία των «17» ωστόσο να υπάρξει μόχλευση των διαθεσίμων του Ταμείου κατά τέσσερις-πέντε φορές χρειάζεται ακόμα αρκετές διευκρινίσεις, προτού παρουσιαστεί στις αγορές. «Το αρχικό σχέδιο ήταν να έχουμε τις λεπτομέρειες έτοιμες ως το τέλος του χρόνου» σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αλλά υπάρχει μια σαφής αίσθηση ότι πρέπει να επιταχύνουμε την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, διότι οι εντάσεις στις αγορές αυξήθηκαν μετά τις τελευταίες ελληνικές εξελίξεις και δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να ακολουθεί» πρόσθεσε.

«Λαμβανομένης υπόψη της πίεσης σε χώρες όπως η Ιταλία, που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, υπάρχει η αίσθηση πως χρειάζεται να έχουμε (το ενισχυμένο EFSF) έτοιμο ήδη ως τα τέλη αυτού του μήνα» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος χαρακτήρισε «ανησυχητική» την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας τις τελευταίες ημέρες. «Όλα τα μέρη συμφωνούν στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες για τη μόχλευση του Ταμείου» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, θα παρουσιάσει τον τρόπο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στα τέλη Οκτωβρίου -πωλήσεις δημόσιων πόρων, αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό σύστημα-, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα