Με χημικά όπλα απειλεί ο Άσαντ

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τη Συρία.

Το απειλούμενο με κατάρρευση καθεστώς Άσαντ στη Συρία αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι βρίσκονται στην κατοχή του χημικά και βιολογικά όπλα, δίνοντας νέα διάσταση στην «ανοιχτή γεωπολιτική πληγή» της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντισί διαμήνυσε προς τη διεθνή κοινότητα ότι το οπλοστάσιο είναι ασφαλές και φρουρείται από το στρατό, καθώς αυξάνεται η διεθνής ανησυχία ότι τα χημικά όπλα μπορεί να πέσουν

στα χέρια εξεγερμένων που μάχονται το καθεστώς, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρείται ότι μπορεί να έχουν δεσμούς με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Δαμασκό, ο Σύρος αξιωματούχος μίλησε όμως για την πιθανότητα «τρομοκρατικές ομάδες» να προμηθευτούν βιολογικά όπλα από ξένες δυνάμεις και να τα χρησιμοποιήσουν σε κάποιο χωριό της Συρίας κατηγορώντας στη συνέχεια τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στη Δαμασκό εξομαλύνεται και σύντομα θα επιστρέψει στο «φυσιολογικό», ενώ απέρριψε πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου περί «ασφαλούς εξόδου» του Μπασάρ αλ Άσαντ, λέγοντας ότι «είναι λυπηρό που ο Αραβικός Σύνδεσμος έπεσε σε τόσο χαμηλό επίπεδο έναντι μιας χώρας-μέλους του».

Εκτιμάται ότι η Συρία διαθέτει αέριο μουστάρδας και άλλα νευροτοξικά αέρια, πυραύλους Scud ικανούς να μεταφέρουν τα θανατηφόρα χημικά όπλα, καθώς και μία ποικιλία προηγμένων συμβατικών όπλων, περιλαμβανομένων αντιαρματικών ρουκετών και τελευταίας τεχνολογίας φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι οι Σύροι έχουν μεταφέρει το οπλοστάσιο από το βόρειο άκρο της χώρας, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Οι Σύροι αντάρτες με τη σειρά τους κατηγόρησαν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι μετέφερε χημικά όπλα στα αεροδρόμια των συνόρων, την επομένη της απειλής της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά σε περίπτωση που δεχτεί «επίθεση από το εξωτερικό».

«Εμείς στους κόλπους της κοινής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού γνωρίζουμε επακριβώς πού βρίσκονται τα όπλα αυτά και τη θέση τους και αποκαλύπτουμε ότι ο Άσαντ μετέφερε ορισμένα από τα όπλα αυτά και εξοπλισμό με μίγματα χημικών στοιχείων προς τα αεροδρόμια των συνόρων», αναφέρει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός σε ανακοίνωσή του, χωρίς να διευκρινίσει συγκεκριμένα σε ποια σύνορα της χώρας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας το καθεστώς άρχισε εδώ και μήνες να μεταφέρει τα αποθέματά του των όπλων μαζικής καταστροφής σε σκοπό να ασκήσει πίεση στην περιοχή και στη διεθνή κοινότητα», που αδιάκοπα καλούν τη Δαμασκό να σταματήσει τις επιχειρήσεις καταστολής τους τελευταίους 16 μήνες», αναφέρουν ακόμη οι αντάρτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα