Με «23» εκ των «27» οι αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ: Βρετανικό «μπαϊράκι» στα γαλλογερμανικά σχέδια

Απέτυχαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ και πλέον οι προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ επικεντρώνονται σε μια συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα. Ήδη, οι «17» έχουν φτάσει σε συμφωνία για το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Aξιωματούχος της ΕΕ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ότι οι χώρες εκτός ευρωζώνης είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στη συμφωνία για τη νέα Συνθήκη, αν το επιθυμούν.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά

Σαρκοζί και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει τις χώρες του ευρώ συν έξι άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ -δηλαδή 23 εκ των 27. Εκτός μένουν η Βρετανία και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από την έγκριση των Κοινοβουλίων τους.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ θα επικεντρωθούν πλέον σε μια συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις ολονύκτιες συνομιλίες, και έκανε γνωστό ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μιας διακυβερνητικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται σε επίπεδο των 17 της ευρωζώνης δεν σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των «27» ήταν, όπως μεταδίδουν και τα ξένα πρακτορεία, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρέμεινε σταθερά αντίθετος στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θίγονται τα συμφέροντα του City του Λονδίνου.

Στην πρώτη μέρα της Συνόδου, που είχε τη μορφή δείπνου, παρουσιάστηκαν πολλές εναλλακτικές προτάσεις, τόσο για την αναθεώρηση της Συνθήκης όσο και για την ενίσχυση των υφιστάμενων αμυντικών «εργαλείων» έναντι των αγορών ή ακόμη και η δημιουργία νέων.

Το μόνο ουσιαστικό σημείο στο οποίο συμφωνούσαν όλοι ήταν η ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας, καθώς επίσης η αυτοματοποίηση των κυρώσεων εναντίον των χωρών που δεν τηρούν τους κανόνες. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να περάσει τη θέση του ο γαλλογερμανικός άξονας προκάλεσε την εντονότατη δυσφορία ακόμη και των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων, που συνήθως αποφεύγουν να πάρουν θέση, όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών.

Τελικά, όπως μετέδωσε το Reuters, έπειτα από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ΕΕ κατάφεραν να συμφωνήσουν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, στα 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.

Επίσης, οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (και όχι μέσω ΕΚΤ) για την

Keywords
Τυχαία Θέματα