Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ εν μέσω ισχυρών πιέσεων προς τους ηγέτες της Ευρώπης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλες πιέσεις ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και μέσω αυτών το ευρώ που κλυδωνίζεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίασή του.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση μείωσης των επιτοκίων της Ευρωτράπεζας από το ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%. Υπέρ της λύσης αυτής τάχθηκε χθες η επικεφαλής του

Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Εναλλακτικά, όπως αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η τράπεζα θα μπορούσε να καταφύγει άλλη μία φορά στο όπλο της διοχέτευσης ρευστότητας στις τράπεζες έναντι χαμηλού επιτοκίου, όπως έκανε επιτυχώς πριν από μερικούς μήνες.

Η μείωση των επιτοκίων, πέρα από την μικρή έστω ανάσα που θα δώσει στο κόστος δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ, κίνηση που πολλοί εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη, προκειμένου να στηριχθεί κυρίως η ανταγωνιστικότητα στην ευρω-περιφέρεια.

Οι τελευταίες σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, όταν η Ευρωτράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της (14 Δεκεμβρίου) και διέθεσε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων τριετούς διάρκειας.

Τα εν λόγω μέτρα, που αποσκοπούσαν στην αποτροπή μίας κρίσης ρευστότητας στην αγορά και τη μείωση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών, ελήφθησαν έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνταξη του συμφώνου σταθερότητας, που υπογράφηκε τελικά στις αρχές Μαρτίου.

Συνεπώς, η άρνηση της ΕΚΤ να αναλογισθεί περαιτέρω μέτρα ενδέχεται να αποτελεί μηχανισμό άσκησης πίεσης προς την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ιδιαίτερα ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα