Κομπίνα 4,5 εκατ. ευρώ στην «πλάτη» του ΙΚΑ

Νέα υπόθεση εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής

Μεγάλη απάτη με εισφοροδιαφυγή εις βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακάλυψε το Ίδρυμα μέσω του συστήματος «Risk Analysis», που έχει μπει σε εφαρμογή από το τέλος του 2011.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι σε μία από τις εταιρείες ομίλου εταιρειών ασφαλίζονταν εικονικά, δεκάδες εργαζόμενοι των άλλων εταιρειών, χωρίς να καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ για εισφορές, ενώ η ίδια αυτή εταιρεία βρισκόταν σε αδράνεια

ετών.

Πρόεδρος της εταιρείας ανακαλύφθηκε πως ήταν μια 83χρονη γερόντισσα, που βρέθηκε στο σπίτι της, υποβοηθούμενη από οικιακή βοηθό. Το συνολικό χρέος σήμερα της εταιρείας προς το ΙΚΑ-ETAM ανέρχεται σε 4.500.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΙΚΑ, η απληστία των υπευθύνων δεν είχε όρια, αφού αποφάσισαν, αν και υπεύθυνοι εταιρειών, να ασφαλιστούν εικονικά σε άλλες εταιρίες του ομίλου με παχυλούς μισθούς, χωρίς βέβαια να καταβάλλονται εισφορές, με σκοπό να πάρουν και οι ίδιοι σύνταξη από το ΙΚΑ-ETAM.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργαζόμενος παίρνει κανονικά τη σύνταξή του, ανεξάρτητα από το αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις δικές του εισφορές και τις εισφορές που έχει παρακρατήσει από τον εργαζόμενο.

Μετά την ανακάλυψη της απάτης ξεκίνησε έλεγχος και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που ερευνά το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί και άλλα οικονομικά αδικήματα, εκτός από την εισφοροδιαφυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα