«Κερκόπορτα» εξόδου από την κυβέρνηση για Καρατζαφέρη το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Έκτακτη σύσκεψη με τα κυβερνητικά στελέχη του κόμματος του θα έχει την Τετάρτη, στις 10:30 το πρωί, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η εξέταση των δεδομένων που προέκυψαν από την πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, να περάσει το νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Στενός συνεργάτης του κ. Καρατζαφέρη

ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρόεδρος του κόμματος «είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τις μεθοδεύσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και ειδικά με τον κ. Παπαϊωάννου και την εμμονή του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που διχάζει τη Βουλή, σε μια στιγμή που απαιτείται ενότητα, εν όψει μιας σκληρής διαπραγμάτευσης για τη χώρα».

Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε μια πιθανή αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμείνει στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Νωρίτερα την Τρίτη, τόσο το ΛΑΟΣ όσο και η ΝΔ αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να χορηγήσει το δικαίωμα πρόωρης αποφυλάκισης και σε καταδίκους με ποινές φυλάκισης άνω των πέντε ετών.

Αιτιολογώντας την στάση του, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ομόφωνα στο υπουργικό συμβούλιο δύο φορές, προσθέτοντας ότι σε συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Τζαβάρα και Πλεύρη (για λογαριασμό της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αντίστοιχα), δεν είχαν διατυπωθεί τέτοιου είδους αντιρρήσεις.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε τη Δευτέρα, χωρίς να καταλάβει, όπως είπε, το «γιατί», ενώ μετά την αποχώρηση των δύο κομμάτων, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα». «Το ξεκίνησε χθες το βράδυ και θέλησε να το ολοκληρώσει σήμερα. Αναλαμβάνουν την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό» παρατήρησε.

Επί της ουσίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε δεκτικός στο να εξαιρέσει «διακεκριμένες περιπτώσεις» καταδίκων σε ποινές από πέντε έως δέκα έτη φυλάκισης, από τις ευνοϊκές διατάξεις του νομοθετήματος, την ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Ν. Δένδιας και Αλ. Χρυσανθακόπουλος, αντίστοιχα, αξίωναν την κατ’ αρχήν δήλωσή του πως η πρόωρη αποφυλάκιση θα αφορά μονάχα καταδίκους με ποινές έως πέντε έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα