Καταφθάνει η τρόικα και ξεκινάει η επαναδιαπραγμάτευση

Οι ελεγκτές της Τρόικα επιστρέφουν για να συναντηθούν -αύριο η μεθαύριο κατά πάσα πιθανότητα- με το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προετοίμαζε τους φακέλους του καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο για αυτήν την πρώτη επαφή, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα.

Η επαναδιαπραγμάτευση

του μνημονίου θα απασχολήσει τις επαφές που θα έχει σήμερα στην Αθήνα, με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Άσμουσεν θα ενημερωθεί για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα αλλά και τις βασικές αλλαγές που επιδιώκει να επιφέρει στο μνημόνιο η κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε πρώτη φάση, στόχος των δανειστών μας θα είναι η καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης, ο απολογισμός των ενεργειών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και η κατάρτιση της λίστας εκκρεμοτήτων.

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές μας, όπως εκτιμούν και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού όπως δήλωσε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, μιλώντας στην Ουάσιγκτον: «Η διαδικασία θα γίνει βήμα με βήμα. Πρώτα αποτύπωση των δεδομένων ύστερα η διαπραγματευτική αποστολή».

Για το λόγο αυτό το πρώτο κλιμάκιο της τρόικας θα επικεντρωθεί στη συλλογή στοιχείων και στην αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος κατά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη αποστολή, η οποία θα έχει ως στόχο την αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Πάντως, με βάση το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί σήμερα καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, παράλληλα με τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Ομάδας Δράσης, ενώ την Τρίτη θα ξεκινήσει η εφόρμηση των τεχνικών κλιμακίων. Μέσα στην εβδομάδα εξάλλου αναμένεται να διεξαχθεί και το Euro Working Group που θα αφορά και στην Ελλάδα για τη Σύνοδο του Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της ελληνικής πλευράς, που θα τον καταστήσει σαφές από τις πρώτες επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο, θα είναι η επιμήκυνση της διάρκειας υλοποίησης των περικοπών των δαπανών και επιμέρους αλλαγές σε ορισμένα μέτρα του μνημονίου, προκειμένου να υπάρξει ανάχωμα στην ύφεση η οποία αναμένεται με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις να ξεπεράσει σύντομα και το 9% του ΑΕΠ.

Η πρώτη αξιολόγηση της τρόικας θα κρίνει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, καθώς εκτός από το υπόλοιπο της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισ. ευρώ, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν εκ των πραγμάτων οι δύο επόμενες «καλοκαιρινές» δόσεις που προβλέπονται από το νέο μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα