Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε: Μέσα… φιέστες στην ΚΟ για τη «σωτηρία» της χώρας, έξω νέες υποβαθμίσεις (από την S&P αυτήν τη φορά)

Κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία CC από CCC, υποβάθμισε η Standard & Poor’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας» και θεωρώντας ότι τα προτεινόμενα σχέδια για το ελληνικό χρέος αντιστοιχούν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Ο οίκος διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγησή του. H υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι οίκοι είχαν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους σε περίπτωση συμμετοχής ιδιωτών.Σε ό,τι αφορά την S&P, ο οίκος είχε «προαναγγείλει» με πρωινή του ανακοίνωση την υποβάθμιση, στην οποία ανέφερε πως θεωρεί πιθανή μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στην επόμενη διετία.Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, ο Ντέιβιντ Μπίαρς, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων του οίκου Standard & Poor’s, είχε δηλώσει ότι μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανόν να συμβεί εντός της επομένης διετίας, προσθέτοντας ότι μια περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας είναι «σχεδόν βέβαιη».«Η αξιολόγηση φέρει αρνητική προοπτική, και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα οδεύσει χαμηλότερα, καθώς, φυσικά, μια πραγματική αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι» είπε ο Μπίαρς, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Η Ελλάδα κατέστη στις 13 Ιουνίου η χώρα με τη χαμηλότερη αξιολόγηση παγκοσμίως, από την S&P.«Έχουμε επίσης εκφράσει την εκτίμηση, και κατά το παρελθόν, ότι μια βραχυπρόθεσμη υποβάθμιση δεν είναι το τέλος της ιστορίας (αυτής). Μπορεί να υπάρξει και μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση αργότερα» σύμφωνα με τον ίδιο.Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο αυτής της πιθανής νέας αναδιάρθρωσης, ο κ. Μπίαρς, είπε ότι «τούτο, μερικώς, εναπόκειται στην ελληνική πολιτική (σκηνή). Δεν θα μας εξέπληττε, όμως, εάν μια δεύτερη αναδιάρθρωση εξεταζόταν τα επόμενα ένα-δύο χρόνια».
Keywords
Τυχαία Θέματα