Η «offshore» τον έβγαλε «off»: Παραιτήθηκε από υφυπουργός Ναυτιλίας ο Γιώργος Βερνίκος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Γιώργος Βερνίκος, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την έκανε δεκτή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει αντικαταστάτης του παραιτηθέντος υφυπουργού.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσε

διευκρινίσεις για τα περί συμμετοχής του νέου υφυπουργού Ναυτιλίας σε offshore εταιρεία, καθώς, όπως επισήμαινε, βάσει του Ν. 3849/2010 απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες.

«Δεν έχουμε τίποτα προσωπικά εναντίον του νέου υφυπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Βερνίκου. Αντίθετα, τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Όμως, ο νόμος Ν. 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Όπως υπογραμμίζει, «με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρείας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ» και, σε περίπτωση που ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρεία, η ιδιότητα αυτή αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του. «Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. υφυπουργό;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας την ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος ο κ. Βερνίκος μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν γνώριζε για το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του υπουργού με τη συμμετοχή σε offshore, κάτι που, όπως ανέφερε, το πληροφορήθηκε σήμερα (σ.σ. Τρίτη). Ετσι, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας.

Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο κ. Βερνίκος είπε ότι όλες αυτές τις ημέρες είχε αποσυρθεί πλήρως από όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, θέλοντας να αφοσιωθεί και να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό για το καλό της πατρίδας. Τόνισε ακόμη ότι θα είναι πάντα ενεργός πολίτης, επιχειρηματίας και άνθρωπος της κοινωνίας των πολιτών.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βερνίκου:

«Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπό μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκα την πρόσφατη ιδιότητά μου αυτή του υφυπουργού Ναυτιλίας που είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης.

Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους ή του πολιτικού συμβουλίου της Προεδρίας της Δημοκρατίας έθετε υπόψη μου τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν θα γνώριζα ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ε

Keywords
Τυχαία Θέματα