Η Ευρώπη πιέζει για ελληνικές γραπτές δεσμεύσεις και βάζει στο «κάδρο» και τον Καρατζαφέρη

Στην απόφασή της για έγγραφες δεσμεύσεις εκ μέρους των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ότι θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, επιμένει η ευρωζώνη. Τη δέσμευση θα πρέπει να συνυπογράψουν στην ίδια επιστολή και οι τρεις πρόεδροι των κομμάτων της νέας κυβέρνησης, δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς

και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, πετάει το «μπαλάκι» στην ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου των «17», Γκι Σουλέρ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η απόφαση είναι σαφέστατη. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η ευρωζώνη περιμένει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει γραπτώς τη δέσμευση που απορρέει από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Επίσης, η ευρωζώνη αναμένει από τους ηγέτες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη νέα κυβέρνηση, να συνυπογράψουν την επιστολή της δέσμευσης, όπως έγινε στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία και είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να ξανακερδίσουν σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των αγορών».

Αυτό που περιμένουν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι ταγοί, είναι να συνυπογράψουν σε μία επιστολή οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ότι δεσμεύονται για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο κ. Καρατζαφέρης μπαίνει για πρώτη φορά στο «κάδρο» της δέσμευσης, δεδομένου ότι, στη σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Γιούνκερ είχε μιλήσει για δεσμεύσεις των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε: «Περιμένουμε σαφείς και αταλάντευτες δεσμεύσεις από την Ελλάδα για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου». Διευκρίνισε πάντως πως δεν υπάρχει χρονική προθεσμία για την αποστολή της επιστολής. Για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες παρέπεμψε στην ευρωζώνη, η οποία είναι και η κατ’ εξοχήν αρμόδια.

Σχετικά με τις κινήσεις της Τρόικας, τέλος, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι «θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, για να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση και τα βασικά πολιτικά κόμματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα