Η επόμενη μέρα: Ανασχηματισμός, αλλαγές στο «χάρτη» της Βουλής και στο βάθος… κάλπες

Κομματικά συντρίμμια αφήνει πίσω του το νέο Μνημόνιο, με μια Βουλή, στην οποία δεύτερη δύναμη είναι πλέον οι… ανεξάρτητοι  βουλευτές. Ο αριθμός τους ανέρχεται  πλέον στους 64, με τους 22, που διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τους 21 που βρέθηκαν εκτός ΝΔ και τους δύο, που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του ΛΑΟΣ. Μέχρι την ψηφοφορία

οι ανεξάρτητοι ήταν 18 και σε αυτούς προστέθηκε και ο Αργύρης Λαφαζάνης, που αποχώρησε μόνος του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πριν επιλέξει να απουσιάσει από την ψηφοφορία για το νέο Μνημόνιο.

Η ΝΔ έρχεται πλέον τρίτο κόμμα, καθώς από τους 83, που είχε, περιορίστηκε τώρα στους 62 βουλευτές, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε  και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η δύναμη μειώθηκε στις 131 έδρες.

Αλλά και ο ΛΑΟΣ βρίσκεται τώρα στις 16 έδρες, μετά τη διαγραφή των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, που ψήφισαν το νέο Μνημόνιο -οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων διεγράφησαν, γιατί καταψήφισαν.

Αμετάβλητες έμειναν οι δυνάμεις των δύο κομμάτων της Αριστεράς, με το ΚΚΕ να έχει 21 έδρες και τον ΣΥΡΙΖΑ εννέα.

Πλέον, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που αναμένεται εντός της ημέρας και αφού προηγουμένως συνεννοηθεί ο Λουκάς Παπαδήμος με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα των διαγραμμένων; Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης, που συνοδεύονται από ομάδες βουλευτών που επέλεξαν το «όχι» και την αποχή, θα πρέπει να αποφασίσουν πλέον το επόμενο βήμα τους.

Στη δεξιά πλευρά, υπάρχει εν όψει η διάσπαση του ΛΑΟΣ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης έμειναν στη Βουλή, όταν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους αποχώρησαν, ακολουθώντας τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Βρέθηκαν έτσι πολύ κοντά με όσους από τη ΝΔ είπαν «ναι».

Δεδομένων των διαγραφών και των ανεξαρτητοποιήσεων, είναι προφανές πως το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει πλέον τη δεδηλωμένη στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, ενισχύεται, έτσι, η θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μπορεί να επιβάλει εκλογές, όποτε το θελήσει.

Το γεγονός αυτό καθιστά την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο Λουκάς Παπαδήμος, υπηρεσιακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα