Γιατί η Ισπανία δεν μεταρρυθμίζεται;

Η κρίση της Ισπανίας διαφέρει από της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Είναι η Ισπανία η επόμενη στη σειρά για το ταμείο ανεργίας των Βρυξελλών;  Όχι, αν οι διαβεβαιώσεις των Ισπανών ισχύουν.  Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πολωνία αυτό το μήνα είπε: «Η Ισπανία δεν πρόκειται να λάβει πακέτο διάσωσης. Ο συναγερμός είναι αδικαιολόγητος …. Δεν είναι δυνατό να σωθεί  η Ισπανία. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση, και εμείς δεν το

χρειαζόμαστε.»

Ο κ. Ραχόι, σε συνέδριο του Λαϊκού Κόμματός  του στη Μαδρίτη: «[Οι επενδυτές] σας δανείζουν αν είναι σίγουροι ότι θα τους ξεπληρώσετε ….υπάρχουν χώρες κοντά σε μας, που δεν μπορούσαν να το κάνουν, και βρίσκονται σ την κατάσταση που γνωρίζουμε ήδη. Αυτό δεν ισχύει για την Ισπανία». Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος , σχετικά με τη πιθανότητα ισπανικού σχεδίου διάσωσης των τραπεζών: «.. Η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει τίποτα, ούτε μια καλή τράπεζα, ούτε μια κακή τράπεζα, και δε θα σπαταληθεί ούτε ένα μικρό ποσό δημοσίου χρήματος.»

Τα καλά νέα είναι ότι οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από την αισιοδοξία της Μαδρίτης. Αυτά είναι επίσης και τα κακά νέα.

Η κρίση της Ισπανίας δεν είναι παρόμοια με αυτή της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, και δεν θα επιλυθεί με τον ίδιο τρόπο. Η ισπανική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά οι αδυναμίες της δεν είναι κυρίως δημοσιονομικές. Το δημόσιο χρέος ήταν 65,8% του ΑΕΠ στα τέλη του περασμένου έτους. Το χρέος μειώθηκε μεταξύ 1996 και 2007, πριν από την ανοδική και πάλι πορεία του κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αντί να τους γίνονται εμμονή οι στόχοι για το έλλειμμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να παρακολουθούν τον κίνδυνο που καραδοκεί στις ισπανικές τράπεζες. Οι Ισπανοί όπως και οι Ιρλανδοί επένδυσαν υπερβολικά σε ακίνητα στις εποχές που ο δανεισμός ήταν εύκολη υπόθεση. Τώρα οι απώλειες των τραπεζών σε ενυπόθηκους τίτλους κατοικίας θα προκαλέσει πιθανώς μια κάποια μορφή δημόσιας στήριξης προς τις τράπεζες καθώς η  στεγαστική φούσκα ξεφουσκώνει περαιτέρω. Οι ιρλανδικές αξίες ακινήτων έχουν κοπεί κατά το ήμισυ, ενώ στα ισπανικά ακίνητα οι τιμές έχουν μέχρι στιγμής πέσει κατά το ένα τέταρτο περίπου από τα υψηλά τους το 2007.

Παρόλα αυτά, τα θέματα της ανάπτυξης και της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης αποτελούν το βασικό στόχο. Ο κ. Ραχόι έχει διαβεβαίωσει τις αγορές σχετικά με την αποφασιστικότητά του στο θέμα αυτό. Αλλά στην Καταλονία, την αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας με πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη, λίγοι πιστεύουν ότι η Μαδρίτη θα κάνει το σωστό.

Τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός πέρασε ένα σημαντικό νόμο που σκοπό είχε να αντιμετωπίσει ένα από τα πολλά προβλήματα της ισπανικής αγοράς εργασίας:  τα 40 είδη συμβάσεων εργασίας. Όπως δήλωσε ο κ. ντε Γκουίντος σε εφημερίδα τον Ιανουάριο, o στόχος της Μαδρίτης είναι ένα σύστημα με δύο συμβάσεις: μία για εργαζομένους με πλήρη απασχόληση και ένα άλλο για την προσωρινή εργασία.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση του Φεβρουαρίου δεν μείω

Keywords
Τυχαία Θέματα