Έρχονται κι άλλα μέτρα, το λέει η Τρόικα εξάλλου…

Σημαντική πρόοδο των ελληνικών αρχών, ιδίως όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση, διαπιστώνει η Τρόικα, θεωρεί όμως ανέφικτο τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και αναμένει εντονότερη ύφεση, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου. Παράλληλα, αν και κρίνει επαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για το 2012, εκτιμά ότι τα έτη 2013-2014 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Το

κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο ολοκλήρωσε την πέμπτη επίσκεψη αξιολόγησης στην Ελλάδα, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να δημιουργηθούν οι όροι που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επιμείνουν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την οικονομία γενικότερα.

Η επιτυχία του προγράμματος, σημειώνει η Τρόικα, εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) και από το δημόσιο τομέα. Οι εν εξελίξει συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου, διασφαλίζουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η Τρόικα επισημαίνει πως, όταν το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης αξιολόγησης, η επόμενη δόση, ύψους οκτώ δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα είναι διαθέσιμη, πιθανότατα, στις αρχές Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται, ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα.

Εντούτοις, η Τρόικα παρατηρεί πως οι εξαγωγές ανακάμπτουν -έστω και από χαμηλά επίπεδα- η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον.

Στο δημοσιονομικό τομέα, η Τρόικα εκτιμά πως η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ, αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχα

Keywords
Τυχαία Θέματα